Hiking along the coastline and the wilds of Pag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan 1: Dolazak u Novalju i smještaj u apartmanima. Slobodno vrijeme za razgled grada. Mogućnost večere u lokalnom restoranu tijekom koje se gostima prezentira program aktivnosti.

 

 

Dan 2: Odlazak na hike rutu Mjesečeva staza. Ruta počinje od mjesta Metajna, a prijevoz je organiziran autobusom iz Novalje. Mjesečeva staza prolazi jednim od najfascinantijih dijelova otoka Paga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan 3: Posjet najstarijem, najvećem i najposjećenijem nacionalnom parku u Hrvatskoj, Plitvičkim jezerima. Mogućnost posjeta Nacionalnom parku Paklenica koji obuhvaća 150-200 km staza i putova, od turističkih do planinarskih koji vode do najviših velebitskih vrhova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan 4: Ujutro odlazak na poučno-rekreativnu stazu Kozje berdo koja se nalazi iznad naselja Zubovići, na najkamenitijem i najsurovijem dijelu otoka Paga. Ruta omogućuje uživanje u prekrasnom pogledu na gorostasni Velebit i na plavetnilo podvelebitskog kanala.

U popodnevnim satima mogućnost posjete Paškom trokutu, neobičnom otisku u kamenjaru koji se nalazi nedaleko od trajektne luke Žigljen. Radi se o fenomenu koji privlači pozornost vjernika, alternativnih istražitelja prošlosti i ufologa. Nakon posjeta Paškom trokutu slijedi posjet sirani Gligora gdje gosti uz stručno vodstvo imaju prilike razgledati proizvodni dio sirane nakon čega goste očekuje degustacija sira.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan 5: Posjet najmlađem od osam hrvatskih nacionalnih parkova, Sjevernom Velebitu. Planinarska ruta uključuje i poznati Velebitski botanički vrt, proglašen spomenikom parkovne arhitekture. Ruta prolazi neizostavnom Premužićevom stazom, pravo remek-djelo graditeljstva, građena u kamenu – suhozidu te je položena tako da na vrlo jednostavan način vodi u najsurovije i nakrševitije dijelove sjevernog Velebita – Hajdučke i Rožanske kukove.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan 6: Posjet vjetrenjačama nedaleko od grada Paga. Vjetroelektrana Ravna 1 je prva vjetroelektrana u Hrvatskoj. U povratku je predviđen posjet gradu Pagu gdje se uz pratnju turističkog vodiča obilaze najpoznatije znamenitosti grada kao što je Muzej soli i Muzej čipke. Umijeće izrade čipke u Hrvatskoj je uvršteno na popis UNESCO nematerijalne baštine.

Dodatne mogućnosti: odlazak na hike rutu Dinjiška, Vlašići, Fortica. Fortica je u prošlosti bila vrlo važna jer je kontrolirala prolaz između Paga i kopna. Pag se nalazio na važnom pomorskom pravcu, a razni trgovački brodovi kretali su se od sjevernog Jadrana prema Dalmaciji i obrnuto, no često su bili izloženi napadima gusara. Osim brige o sigurnosti brodova, posada na Fortici sprječavala je i nezakonitu trgovinu koja tada nije bila tako rijetka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan 7: Posjet Nacionalnom parku Krka. U povratku je predviđen obilazak Parka prirode Vransko jezero, najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, proglašeno parkom prirode kao jedno od rijetkih, gotovo netaknutih prirodnih staništa ptica vodarica, sa izvorima pitke vode te područje osubujnih specifičnosti i bioraznolikosti. Dominantna karakteristika Parka je Posebni ornitološki rezervat velike bioraznolikosti, izuzetne znanstvene i ekološke vrijednosti.